Az Esküvői Ruha Dilemma: Új vagy Bizományba Adott?

Az esküvői ruha kiválasztása mindig izgalmas és fontos lépés az előkészületek során. Azonban sok menyasszony találkozik azzal a kérdéssel, hogy válasszon-e egy vadonatúj ruhát, vagy nyúljon a bizományba adott, már egyszer használt ruhákhoz. Mindkét választásnak megvannak a maga előnyei és értékei, és mindenkinek más a véleménye. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mindkét nézőpontot, és rámutatunk arra, hogy miért nem igaz, hogy csak egy új ruhában érezhetjük magunkat igazán különlegesnek és egyedinek.

1. Új ruha – az igazi különlegesség?

Sok menyasszony úgy gondolja, hogy csak egy vadonatúj esküvői ruhában érezheti magát igazán különlegesnek és egyedinek a nagy napon. Az új ruha varázsa és az érzés, hogy az elsők között viseljük, valóban vonzó lehet. Azonban fontos átgondolni, hogy mit jelent valójában a különlegesség.

A környezetvédelem szempontjából: Az új ruhák gyártása jelentős mértékben hozzájárul a textilipari hulladékhoz és a környezetszennyezéshez. Erről sok információt szerezhettek a „The true cost” című dokumentum filmben. A bizományba adott ruhák választása lehetőséget nyújt arra, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, és fenntarthatóbb döntést hozzunk. Ezzel együtt érezhetjük magunkat különlegesnek, hogy hozzájárultunk a bolygónk védelméhez.

Egyedi történetek: A bizományba adott ruhák mögött gyakran állnak egyedi történetek, amelyeket mi ismerünk és továbbadunk. Egy ilyen ruhában viselve részese lehetünk egy közös történetnek, amelyet megoszthatunk az előző tulajdonosokkal. Ez a ruha még inkább különlegessé és értékessé teszi a nagy napon, ráadásul biztos nem jön velünk szembe az utcán.

Mondhatnánk, hogy az új ruha választása is számos előnyt kínál a menyasszonyok számára. Az új ruhák frissességet és modernséget sugallnak, lehetőséget adva arra, hogy a menyasszonyok a legújabb trendeket kövessék. De vajon ér e ez önmagában annyit, hogy még több hulladékot gyártsunk a világnak? Hisz az előállítása is már környezeti károkkal járt, nem beszélve arról, hogy alakításkor rengeteg hulladák keletkezik a ruhák hossza, és méretkülönbsége miatt, amiket utána a legtöbb szalon csak kikukáz. Ha már Új ruhát választunk, legalább olyan helyen tegyük azt, ahol felelősségteljesen kezelik a hulladékokat is. Ha ilyen szalont keresel a legjobb helyen jársz,  hisz az Eco Dreamy esküvői szalon és varroda minden hulladékot igyekszikmaximálisan feldolgozni.

ILYEN SZALONT KERESEK ->

Az új ruhákban való esküvői ruhaválasztás izgalma és újdonság érzése is hozzájárulhat a különlegesség érzéséhez, azonban egy más által egyszer már felvett ruha is számunkra újdonság érzést hozhat, hisz magunkon először látjuk. Ha csak ez tart vissza, ne félj felpróbálni bizományba adott ruhákat is! Álomszép ruhadarabok érkeznek ilyen irányból is hozzánk, így ha maradtok csak az új ruhák mellett, magatokat zárjátok ki számtalan csodás lehetőségből.

MEGNÉZEM A BIZOMÁNYI RUHADARABOKAT ->

2. A bizományba adott ruha – az egyediség és különlegesség forrása

Azok a menyasszonyok, akik úgy gondolják, hogy csak új ruhában érezhetik magukat igazán különlegesnek és egyedinek, talán nem ismerik a bizományba adott ruhák valódi potenciálját. Elkönyvelik használt ruháknak, ezzel leminősítve azokat, miközben nem néznek utána, hogy véleményük valóban megalapozott -e. Itt van néhány ok, amiért érdemes lehet megfontolni ezeket a ruhákat:

A bizományba adott ruhákban található egyedi varázslat: Ezek a ruhák már korábban egy boldog és különleges pillanat részesei voltak, és most lehetőségünk van arra, hogy folytassuk ezt a történetet és továbbvigyük a boldogságot és szeretetet a nagy napon.

– Egyedi átalakítás: A bizományba adott ruhák lehetőséget nyújtanak a kreativitás kibontakoztatására. Az átalakítás és testreszabás lehetőségei végtelenek, így a menyasszonyok személyes stílusukat és egyediségüket is kifejezhetik a ruha átalakításával, hogy tökéletesen illeszkedjen az elképzeléseikhez. Ezt a módszert akár az édesanyánktól, vagy mamától megörökölt ruháknál is alkalmazhatjuk, és régiből újat varázsolhatunk, mégis meghagyva családi értéküket.

KÜLÖNLEGES ÁTALAKÍTÁST SZERETNÉK ->

Környezettudatosság: Ahogy korábban említettük, a bizományba adott ruhák választása lehetőséget nyújt a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre való odafigyelésre. Egy ilyen ruhában viselve nem csak egyedi és különleges leszel, hanem büszkén viselheted azt a tudatot is, hogy hozzájárultál a textilhulladék csökkentéséhez és a fenntartható divat előmozdításához. Ehhez azonban van még egy módod hozzájárulni, hisz adományként is adhatsz be darabokat újra feldolgozásra. Így a te szekrényedből sem a kukába kerülnek a ruhák, hanem értéknövelő újrahasznosításra ajánlhatod fel mutatva, hogy neked igazán számít a környezet védelme.

ADOMÁNYOMMAL VÉDEM A KÖRNYEZETET ->

– Pénzmegtakarítás: A bizományba adott ruhák általában kedvezőbb áron elérhetők, mint az újak. Ez lehetőséget ad arra, hogy pénzt takarítsunk meg, amit más fontos dolgokra fordíthatunk az esküvőn. Azt ennél a résznél érdemes megemlítenem, hogy: Mi is számít olcsónak, vagy drágának az eküvői ruhák terén?? Az igazán neves márkák többsége már jóval meghaladja az 500.000 ft feletti vásárlási költséget, bérelni pedig 300.000 ft alatt már esélytelen náluk. Egy olcsónak számított szalonban (ahol nem nagy neves márkák vannak csak a fast fashion elméleten alapuló tömeggyártott ruhák) ár 250.000 ft és 350.000 ft között lehet vásárolni ruhadarabokat újonnan, és a bérleti árak is kb csak .50.000 – 60.000 ft-al olcsóbbak. Szóval ha 100.000- 200.000 ft közötti árakkal találkoztok az már olcsónak minősül, amit többségében bizományis ruhák esetében találhattok meg. Nem mellesleg, ezt tekintve mi szalonunk is roppant jó ajánlatokkal érkezik hozzátok!  (A ruhák árát a névre, vagy képre kattintva a bővebb leírásban meg is tekinthetitek.)

MEGNÉZEM A KÍNÁLATOT ->

Foglaljuk keretbe a dolgot:

Az esküvői ruhaválasztás valóban személyes döntés, amelyet minden menyasszonynak magának kell meghoznia. Ezek után, ahogy megismertük mindkét nézőpontot, és feltártuk az új és bizományba adott ruhák előnyeit, most megbízunk abban, hogy a menyasszonyok képesek lesznek átgondolt és tudatos döntést hozni. Legyen szó új vagy bizományba adott ruháról, minden választásban ott rejlik az egyediség és az érték. Az egyedi történetek, az átalakítási lehetőségek és a környezettudatosság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bizományba adott ruhák vonzó és értékes választást jelentsenek a menyasszonyok számára.

Végül, legyen szó új vagy bizományba adott ruháról, a legfontosabb az, hogy a menyasszonyok megtalálják azt a ruhát, amelyben magukat igazán különlegesnek és egyedinek érzik a nagy napon. A döntés mindig az övék, és mindkét választás érvényes lehet, amennyiben a személyes preferenciákhoz és értékekhez igazodik.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni mindkét nézőpontot, és inspirációt adott ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes esküvői ruhát, bármilyen típusú ruhát is válassz. 

About the Author

Melinda

Divat- és stílustervező, valamint varrónő vagyok. Immáron 2014. óta dolgozom a szakmának különböző területein. Tapasztalatot gyüjtöttem esküvői ruha, szallagavatós ruha, és színházi ruha készítésében is. Most elsősorban saját upcycling márkámon dolgozom, de egyedi megrendelésekben is részt veszek.

2 thoughts on “Az Esküvői Ruha Dilemma: Új vagy Bizományba Adott?

  1. You’re really a excellent webmaster. The website loading pace is incredible.
    It sort of feels that you’re doing any unique trick.
    In addition, the contents are masterwork. you have done a wonderful activity in this matter!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may also like these