Mire figyelj egyedi esküvői ruha varratása esetén?

Az esküvői előkészületek egyike maga a ruha kiválasztása. Amint bemész az első szalonba és közlöd hogy te egyedi tervezésű esküvői ruhát szeretnél, a legtöbb szalonos első dolga lesz hogy lebeszéljen róla. De vajon miért teszik ezt? Természetesen nem minden szalon készít méret után ruhát és a lehetséges bevételtől esnek el, ha támogatnák ebben a menyasszonyt. Ilyenkor jönnek a jól bevált ijesztgetések….

  • Ki tudja milyen varrónőt találsz és az, hogy dolgozik…
  • Nem tudhatod, hogy fog állni a ruha és igy a végeredmény tetszeni fog e…
  • A családtagok és barátok kimaradnak a próba élményéből…
  • Sokkal drágább lesz mintha készen vennél…

Nézzük csak ezeket sorba, vajon tényleg helytállóak ezek az érvek? Csak ilyesztgetés vagy valódi aggodalomra ad okot? Itt az elején érdemes tisztázni, hogy te döntöd el azt, a pohárra hogy nézel, félig tele van, vagy félig üres. Egy esküvő szervezése során sok akadályra fogtok nézni, és rajtatok múlik a végén, hogy mire akartok megoldást találni és mire nem. Azonban az tény, hogy nem kell ennyire borusan látni a helyzetet, hisz ezekre mind tudunk megoldást találni. Nézzük az első kritikát:

Találhatsz e jó varrónőt? Ha igen, akkor mi alapján válassz?

Nyilván ismerősökön keresztül lehet értékes munkaerőre lelni, így egészen biztosan találsz varrónőt is rajtuk keresztül. Azonban nem minden esetben működik ez az irány, hisz egy sima hétköznapi varrónő aki a hetek nagy részét nadrág felhajtásokkal és zipzárcserékkel tölti kétszer se biztos hogy minőségi esküvői ruhát fog tudni varrni. Ha varrónőt keresel, érdemes olyat választani, aki alapból varr esküvői ruhákat, vagy legalább kisestélyiket, hogy munkályát megbízhatónak találjuk. Az Eco Dreamy márka tervezője és varrónője Iványi Melinda is ebbe a kategóriába tartozik, aki nem mellesleg még környezettudatos hozzáállással, újrahasznosított ruhákkal is foglalkozik. Ami alapbol komoly tudást igényel, hogy kicsi hulladék anyagokból is kihozzon valaki igazi műalkotásokat. Itt már ki is derült, hogy vannak jó varrónők csak figyelnünk kell arra mi alapján választunk. Nézzük hát a következő pontot.

Valóban nem tudhatod hogy fog állni a tervezett ruha?

Az egyik fontos szempont egy méret utáni ruha varratása esetén, hogy ismerd az adottságaidat. Ahhoz, hogy tudd mi áll jól a varratást megelőzően érdemes elmenned 1-2 helyre fazonpróbára, hogy megtudd mi is áll jól neked. Nagyon fontos, hogy tisztába légy azzal, milyen fazon jó a te testalkatodhoz. Szeretnél e pántot, ujjat vagy pántnélküli ruha jobban áll, vagy hogy milyen szín áll jól a bőrtónusodhoz stb… Ezen kívül figyelni érdemes arra is hogy inkább letisztult ruhák, vagy csillogós, esetleg csipkések jöttek be jobban, hogy milyen anyagtipusok tetszenek, tüll vagy selyemszatén esetleg organza… Addig ne fogj neki varratni, amíg ezt nem tudod! Ezt a tanácsot ha megfogadod, nem csak egy kellemetlen élménytől szabadítod meg magad, de rögtön választ is kapsz a következő kritikus pontra.

FOGLALOK IDŐPONTOT FAZONPRÓBÁRA ->

A családtagok és barátok kimaradnak e a próba élményéböl?

Természetesen nem. Mivel így is úgy is szükséges fazonpróbára menni, hogy megismerd mi áll jól neked, és megtaláld az igazi ruha kombinációt, oda is elviheted a családtagokat és barátokat. Érdemes olyan személyeket vinned, akik őszinte véleményt mondanak és van szemük hozzá mi is jó neked. Együtt összeszeditek a fontos pontokat és a varrónőhöz már tudatosan fogtok tudni odaállni. A varratásnál az első a konkrétumok megbeszélése és a méretek levétele, valamint az anyagok beszerzése. Ezekből nem baj ha kihagyod a többieket már, de a kész ruha megnézéséhez újra elhívhatod őket, így tudhatnak az egész folyamatról és részesei is lehetnek. Így is lehet egy álomruhát venni, szóval ne higgy az ilyesztgetéseknek. Most pedig elérkezett az utolsó kritikus pont…

A piszkos anyagiat…

Vajon drágább e varratni, mint kész ruhát kapni? Az igazság az, hogy ez nagyon változó… Vannak szalonok akik direkt felnyomják a varratási árat, hogy inkább a kész ruhájukból válassz és ne kelljen vesződni egy új tervezésével és elkészítésével, de ha elég alaposan körbenézel a piacon, vagy hajlandó vagy pár kilométert utazni egy kedvezőbb árért, akkor találni fogsz olyan varrónőt aki jó áron dolgozik. Az Eco Dreamy szalonnak, nem célja ezzel jól lehúzni a menyasszonyokat, így olyan árat kapsz varratási árnak, amit az árukészletbe készült ruhákhoz is adnának. Az anyagot azonban a vevőnek kell beszereznie a megbeszélt paraméterek alapján. A legtöbben lehet Pestet céloznák meg esküvői ruha beszerzés gyanánt, pedig Dabas rendkívül közel van hozzá, és az árak is kedvezőbbek, mint sok pesti szalonban. 

MEGNÉZEM A VARRATÁS MENETÉT ÉS AZ ÁRAKAT ->

Légy figyelmes, és nem fog csalódást okozni az eredmény, ráadásul árajánlatot is tudsz kérni már az elején. Azonban itt érdemes még egy szempontot figyelembe venni a kritikus pontokon felül…

Számít a férjem véleménye?

Érdemes nagyon jól ismerni a férjedet, és legalább egyszer beszélni a ruhatémáról… Miért is mondom ezt? Elmesélek egy történetet… Egyik menyasszony egyszer eljött fazonpróbára a szalonba ahol akkoriban dolgoztam. Csodaszép ruhákat vett fel és családtagok is segítettek a döntésben, így kiválasztott egy kapucsinó szinű csillogós ruhát… nagyon jól állt neki és úgy érezte ez álmai ruhája, majd hazament. Nyilván a vőlegény az ing választás miatt szerette volna tudni a ruha színét, ami abban a pillanatban, hogy kiderült oriási botrányt okozott… A férj azt mondta ő nem hajlandó elvenni ilyen színű ruhában, csak hófehérben…

Nos itt a továbbgondolást rátok bízom, én igyekszem ezt mindenféle kritika nélkül leírni nektek. Ne feledd ez nem csak a te esküvőd, hanem a TI ESKÜVŐTÖK. Az utat nem egyedül, hanem ketten folytatjátok, és lehet álomruhát találni úgy is, hogy a férjednek fontos szempontokat figyelembe veszed. Ez is segít megérteni hogy feleségnek lenni, több mint csak ami én vagyok… mert a képletben már ő is ott van, és ha valakit igazán szeretsz, nem ezen fog múlni, hogy tovább tudjatok menni ezen a csodás úton. 

Amennyiben mindezek után inkább első körben már kész ruhákat néznél magadnak, maximum kicsi átalakítással akkor nézdmeg kíbálatunkat.

FELFEDEZEM EGYEDI ÉS FENNTARTHATÓ ESKÜVŐI RUHÁITOKAT ->

Ha további kérdések merülnek fel benned, írj nekünk, vagy keresd meg további blog bejegyzéseinket, esetleg kövess minket facebookon, instagrammon vagy tiktokon.

MEGNÉZEM AZ ELÉRHETŐSÉGEKET ->

About the Author

Melinda

Divat- és stílustervező, valamint varrónő vagyok. Immáron 2014. óta dolgozom a szakmának különböző területein. Tapasztalatot gyüjtöttem esküvői ruha, szallagavatós ruha, és színházi ruha készítésében is. Most elsősorban saját upcycling márkámon dolgozom, de egyedi megrendelésekben is részt veszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may also like these