Mi történik egy öko esküvői szalon varrodájában?

Az újrahasznosítás és környezettudatosság hatással van nem csak a mi életünkre, de a környezetünkben élőkére is. Hogy mit kommunikálsz a világ felé, az fontontos és sorsfordító lehet. Nekünk ez nem csak egy munka, hanem egyben életstílus is, és mi mással láthatnátok bele jobban, mint ha megosszuk nektek, mi is van a színfalak mögött.

Kezdjük inkább ott, hogy az Eco Dreamy márka 3 részre bontja a munkásságát, habár ebből a mi varrodánkhoz nagyobb részben csak 2 dolog kötődik. De mik is ezek? Nézzük ezt a legtöbb energiabefektetést igénylő művelettől a legkevesebbig.

  1. Hulladék textilek feldolgozása
  2. Upcycling tervezés
  3. Bizományis ruhák

Azonban érdemes ezekről egyenként, mélyebben is beszélni, hisz egy-egy fogalom másként jöhet le a fejekben. Ha nem jársz utána, talán elsiklasz valami felett, vagy kevesebbet gondolsz egy munkáról, holott értékesebb mint azt gondolnád. Aki többször utána olvassott ezeknek, már tudja, hogy a jövő ebben rejlik, hisz a környezetre gyakorolt hatása tetteinknek, hat a természetre, ezen keresztül hat ránk, és ha a jövő generációit is figyelembe akarjuk venni, hat gyermekeinkre is. Szóval nagyon nem mindegy hol és mit vásárolsz és hogy mit dobsz a kukába! Erről ódákat lehetne zengeni, azonban haladjunk a fentiek alapján meghatározott sorrendbe.

HULLADÉK TEXTILEK FELDOLGOZÁSA

Több mint 5 évet dolgoztam egy esküvői szalon varrónőjeként, ahol láthattam azt a töménytelen mennyiségű pazarlást, amit rengeteg más szalon is megtesz. Azok a szalonok, ahol méretre alakítást vállalnak az eladás mellett, arra már nem tudnak (vagy nem akarnak) energiát fektetni, hogy a ruhák után megmaradt textilhulladékot feldolgozzák. Amikor teljesen új ruhát adnak el, majd vágják le a hosszát a menyasszonyok magasságához, sokszor olyan mennyiségű textilhulladék keletkezik amik 20-30 cm vastag csíkokat is magába foglalnak, bizonyos esetekben komplett uszájokat is… és ha ez még nem elég itt olyan textilről beszélek, amik szinte egyáltalán nem voltak használva…

Természetesen mivel én sajnáltam ezeket kukába repíteni, így az évek alatt jópár zsák anyagot gyüjtögettem össze, amiket új esküvői ruháinkba tudjuk feldolgozni. Így nem csak a hulladákot dolgozzuk fel, hanem segítünk azoknak a szalonoknak, akiknek nincs több kapacitásuk ebbe energiát és időt fektetni. Ugyebár ha ezeket akarjuk feldolgozni, olyan szabásmintákat szükséges készítsünk, amik több részből szabottak, hisz a keskenyebb csíkokat is újra akarjuk hasznosítani.

Nyilván a ruhák aljábol leeső anyagok nagy részét épp a keskenység miatt nagyrészt csak felsőrészekbe tudjuk újrahasznosítani, azonban ez is nagy lépés, hisz hatalmas mennyiségben csökkenthetjük a hulladék képződést. A csillogós tüllöktől kezdve, a szépséges csipkéken át egészen a bélésekig rengeteg tipusú anyag áll a rendelkezésünkre. Ezekről újabbnál is újabb videókat töltünk fel minden héten, amik különböző háttértörténetekkel kerülnek kezeim alá. Viszont nem csak a hozzánk kerülő anyagok történetét osszuk meg, hanem azoknak a ruháknak az eredetét is, amik upcycling teknikával épülnek újjá!

https://youtube.com/watch?v=IXuBTyxZ1aY&feature=share

UPCYCLING TERVEZÉS

Itt érdemes tisztába lenni a szó jelentésével is, amit ide kattintva el tudtok olvasni. Feltételezem, akiket érdekelt mi van a szívfalak mögött, többségben ezekkel a fogalmakkal már tisztában vannak. Nem áll messze az előző bekezdésekben olvasottaktól, azonban a mi esetünkben van némi különbség az elöbbiektől. Itt is újrahasznosításról van szó, azonban nem az alakításkor leesett textilhulladékokról, amit ugye töbségében egyáltalán nem használtak, hanem azokról a már használt ruhákról, amiket az esküvői szalonok kidobásra ítélnének, csak azért mert kezd kimenni a divatból…

Itt képbe jönnek a Second Hand ruhadarabok is, hisz azok között is lehet találni elegáns és különleges darabokat, amiket tovább gondolva még értékesebbé varázsolhatunk. Elképesztő mennyi pazarlás van ezen a területen is, és csak úgy mint az előbbieknél, itt is találni olyan darabokat amiket ha egyszer felvettek, akkor sokat mondtam. Itt a kérdés már nem az, hogy hányszor hordták, hanem az hogy mihez kezdenek vele ezután? Mi igyekszünk mindenkit motiválni arra, hogy a megunt darabjaikat adományozzák olyan helyekre ahol vagy más is megveheti, tovább hordhatja, vagy feldolgozhatja, újratervezheti amit mi is teszünk. Az adományozásról itt olvashattok bővebben honlapunkon. No de mi van akkor, ha nem adományban gondolkozol? Itt jön képbe a Bizományiba adás.

BIZOMÁNYIS RUHÁK

Ahogy azt az oldalunkon a „BIZOMÁNYI” fül alatt is olvashattad, a ruhád bizományiba adásával nem csak növelheted a fenntarthatóságot, a ruhák élettartamát, de még pénzt is kereshetsz vele! Ez sem egy rossz megoldás, hisz a ruhák kihasználatlanságát ezzel is megoldhatod. Fontos ha veszünk ruhát becsüljük meg annyira, hogy értékként tekintünk rá és nem egy ideiglenes állapotként, hogy ma felveszem holnap meg már se híre, se hanva. Nőljünk fel, ehhez a felelőség érzethez, és akkor valóban olyan darabokat veszünk csak meg, amik maradandó értéket képviselnek életünkben. Persze becsúszhat egy egy olyan eset amikor jobb ha túladunk rajta, de akkor se a kuka legyen az első gondolat.

Keress meg minket ha bizományiba adnád ruhácskádat, vagy átalakíttatnád azt. Adj neki még egy esélyt! 

About the Author

Melinda

Divat- és stílustervező, valamint varrónő vagyok. Immáron 2014. óta dolgozom a szakmának különböző területein. Tapasztalatot gyüjtöttem esküvői ruha, szallagavatós ruha, és színházi ruha készítésében is. Most elsősorban saját upcycling márkámon dolgozom, de egyedi megrendelésekben is részt veszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may also like these