Öko tudatosság az esküvődön?

Az öko esküvő az elmúlt években, hazánkban is trendivé vált. Különböző hozzáállásokról, és tippekről olvashatunk.

Itt vitatkozhatnánk arról, hogy az újrahasznosított papír meghívók, vagy az online felületen át küldött verzió jobb -e, hogy kevésbé vagy nagyon környezettudatos esküvőt szeretnénk -e tartani. Azonban nem az a cél, hogy azoknak adjunk tippeket, akik már alapvetően nagyon profi zöld életvitelt folytatnak, hanem, hogy minél többen törekedjünk a felé, hogy változtassanak a jelenlegi helyzetükön. Nem mondhatjuk azt egy normál életvitelű személynek, hogy egyből Pál fordulatot vegyen!

A kis lépés is lépés!

Az is elég, ha fokozatosan megpróbálsz olyan környezetbarát lépéseket tenni, amivel csökkentheted a magad mögött hagyott öko lábnyomot. Nem azt mondjuk, hogy le kell mondanod a gyönyörű részletekről. Azonban ha környezettudatos vagy, és csökkenteni szeretnéd a rendezvényed környezetre gyakorolt hatását, akkor rengeteg apró változtatást tehetsz, amelyek jelentős hatással lesznek.

Talán gondolkoztál már hogyan valósíthatnád ezt meg, és úgy gondolod jól jönne néhány tipp számodra. Összegyűjtöttünk pár környezetbarát esküvői ötletet, amelyek arra ösztönöznek, hogy tegyél valami jót a környezetért a nagy napon. Egy öko esküvőt többféle módon is létrehozhatsz. Én két csoportba fogom szedni, hogy magad dönthesd el, a KEZDŐ öko szemléletet, vagy a HALADÓ szintet választod -e. Okkal a haladót tettem előre, hisz a cél az lenne minnél nagyobbat merj lépni a tudatosság felé, de látni fogsz más alternatívákat is azt követően.

Kezdjük a már említett meghívókkal.

HALADÓ: Nyilván bármilyen papír termékből egyszer hulladék lesz, és elsősorban a hulladék keletkezésénél érdemes megfogni a dolgokat. A legtöbbet azzal teheted, ha digitális meghívót készítesz. Mai világban szinte mindenki használ internetet, és gyönyörű meghívót tudtok adni a vendégeknek ebben a formában is. (Ha elmondjátok rokonaitoknak, hogy miért is választottátok ezt a formát, egészen biztos, nem lesz sértődés belőle, hogy nem kézbe kapott meghívót adtatok. Ezzel ők is ösztönözve vannak a környezettudatosság irányába.)

KEZDŐ: Természetesen lehetnek olyan rokonok is, akik nem ismerik az internet világát. Nyilván így érthető, hogy ha a papír alapú meghívón is elgondolkodtál. Elsősorban olyan személyeknek érdemes csak papír meghívókban gondolkozni, akiknek nem az első lépése lesz az esküvőd után, hogy azt kidobja a kukába. Ha tudod kicsit személyesebbé tenni (pl: a meghívottal közös fotótokkal) nagyobb eséllyel teszi el emlékként egy albumba.

De ha papír milyen papír legyen?
Válassz újrahasznosított, vagy száraz virágokkal kevert, illetve magpapír meghívókat.

Menü és napi rend

Az esküvői menüröl és az időbeosztásról fontos szokott lenni a násznép tájékoztatása. Sokan itt is egyesével a tányér mellé, vagy már kézbe osztva, papír formátumot választanak, hasonló módon mint a meghívóknál. Ha nincs semmire az információ kiírva, szembe ütközünk a problémával, hogy mindenki egyesével kérdezi a pártól és a családtól, ami viszont roppant idegesítő tud lenni, miközben alapbol sok feladat áll előttük azon a napon. De mit tehetsz hogy mégse pazarold a papirt?

HALADÓ: Szerkeszd meg digitálisan és egy jól látható helyre vetítsed ki. Aki az ajtónálköszönti az embereket, a figyelmüket azonnal oda tudja terelni így a násznép nem a párt zaklatja kérdéseivel hanem rögtön oda megy tájékozódni. Praktikus és valóban hulladék mentes. Ezen felül, digitálisan is elküldheted, hisz a násznép nagy részénél már megtalálhatóak az okostelefonok, amit a fotózáson kívül, akár erre is kihasználhatják.

KEZDŐ: Ha a kivetítés nem megoldható, vagy valamilyen formában mégis kitennéd, csináltass egy fa, vagy újrahasznosított papír táblácskát és irányitsd oda a násznépet. Ez nem csak dekoratív, de a táblát emlékbe is el tudja tenni a pár magának. Ha olyan táblát csináltatsz, amin maga a menüben szereplő ételek lecserélhetők, akár tovább is adhatod másoknak akiknek már csak az étel feliratait kell leváltania. Igy nem csak magadnak, de másnak is jót tehetsz ötleteddel.

Környezettudatos dekoráció

A túlfogyasztói társadalom egyik legnagyobb mértékű hulladék termelése a dekorációban rejlik. Elsősorban a töménytelen mennyiségű élővirágok, de a már emlitett papir étlapok és napi menetrenden, valamint a rengeteg díszítő elemek, is ide tartoznak, amik a nap végén a kukában landolnak. Nézzük hát milyen ötletek vannak a virágok, és egyéb dekorok tudatos használatára.

HALADÓ: Ha igazán zöld akarsz lenni, már az elején olyan helyszint válassz ami természetközeli, így alapbol gyünyörű és meghitt környezetet biztosít mindenféle cicoma nélkül. Ha különleges a helyszíned, nem igényel nagy díszítéseket. Ha virágokra vágysz, semmiképpen ne vágott virággal díszíts, inkább válassz cserepes virágokat, amit aztán ajándékba adhatsz a vendégeknek. Így valóban maradandó dolgot kapnak, nulla hulladék keletkezésével. Ha ennél is többre vágysz, vegyél textil anyagot díszítésnek, amit az esküvő után függönyként felhasználhatsz, vagy egyéb lakás dekorációnak, valamint hozzánk is eljuttathatod adományként, hogy ujra hasznosítsuk azt egy csodaszép esküvői ruha részeként. Igy az anyagok is tovább élnek és nem a kukába landolnak.

KEZDŐ: Ha a fentebb leirtakat kevésnek találod, bérelj dekorációt. Nyilván itt is olyan elemeket érdemes amik a nap végén nem a kukába landolnak. Bérles esetén viszont nem neked lesz gondod vele, hogy az esküvő után mihez kezdesz a dekorációval, hanem a cég ahonnan rendelted fog gondoskodni további használatáról. Van ahol a vágott virágok helyett papir virágok dekorálását ajánlják, de legyünk őszinték… ennek semmi értelme ha végül esküvő után hulladék lesz belőlük. 

Ami pluszt adhat a díszítésnek ha papír szalvéta helyett a textil szalvétát választod, hisz nem csak használni fogod tudni később, de még dekoratív is. Ehhez nézzetek ötleteket itt:

VIDEO MEGTEKINTÉSE

És most következzen az álom esküvőiruha.

Nagy kihívás tud lenni a menyasszonyi ruha választás, hisz egyáltalán nem környezettudatosan van felépítve az esküvői ruhaipar. A cégek azt sujkolják a menyasszonyba, hogy egy ruha csak akkor az igazi, ha vadonat új, először és utoljára akasztottad le a fogasról… hogy utána mi lesz vele az mindegy csak vásároljanak… NE HIGY NEKIK! Egy ruha nem csak akkor álomruha, ha nem volt senki máson, és a fenntarthatóságot, környezettudatosságot is tartsad szem elött. Alapbol nem használjuk ki teljes mértékben ruhadarabjainkat, de ez az esküvői ruhánkra hatványozottan igaz. A menyasszonyok többsége megveszi az új ruhát, egyszer felveszi és elrakja évekre a szekrényében. Nulla kihasználás, és mire eladná kimegy a divatból, így tuti a kukába megy. Mi a megoldás?

HALADÓ: Válassz fentartható módon készült, újrahasznosított esküvői ruhát. Az Eco Dreamy márka, pontosan ezekkel foglalkozik. Választhatsz kész termékekközül is, de akár egy régi darabot is újjá formálunk neked. Légy kreatív és egyedi Esküvői ruhát kapsz újrahasznosított textilek felhasználásával. Fokozhatod a tudatosságot, ha esküvőd után nem tartod meg ruhácskádat magadnak, hanem tovább adod. Ebben is segítségedre tudunk lenni, ha bizományiba adod be hozzánk, vagy alapbol csak bérelsz tőlünk. Így más is élvezheti különleges darabunk előnyeit.

FELFEDEZEM UPCYCLING RUHÁKAT ->

KEZDŐ: Ha nem találsz kedvedre valót az öko darabok között, még mindig választhatod azt, hogy akár tőlünk akár más szalonokba bizományis ruhát bérelj. De ha egy új ruhát választasz is, de csak bérlésre veszed ki a szalonból, a kihasználhatóságát így is növeled, hisz nem csak a szekrény mélyén gubbaszt egy álomruha.

FELFEDEZEM A BIZOMÁNYIS RUHÁKAT ->

About the Author

Melinda

Divat- és stílustervező, valamint varrónő vagyok. Immáron 2014. óta dolgozom a szakmának különböző területein. Tapasztalatot gyüjtöttem esküvői ruha, szallagavatós ruha, és színházi ruha készítésében is. Most elsősorban saját upcycling márkámon dolgozom, de egyedi megrendelésekben is részt veszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may also like these