Fenntartható? Etikus? Öko? Zero Wasted?

Egyre többször találkozunk ezekkel a szavakkal, de vajon tudjuk e, mit is mutatnak valójában?

FENNTARTHATÓSÁG:

A téma kapcsán érdemes kitérni a fenntartható fejlődésre, melynek legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ún.
Brundtland Bizottság így fogalmazta meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét.” (Brundtland jelentés, 1987)

Nézzük meg Csalár Bence divatszakértő, hogy mondaná ezt a divat kapcsán: „A fenntartható divat: egyéb nevein etikus divat vagy ökodivat, amely egyszerre hordozza magában a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot. A fenntartható divat környezettudatos, célja a vásárlók tudatosítása, tanítása azért, hogy egyrészt fogyasztási és vásárlási szokásaikban a környezet- és állatvédelmet tartsák szem előtt, másrészt ezzel a lokális designereket is támogatják”

A fenntarthatóságot komplexen kell értelmezni, amelynek az alapanyag-használat vagy a helyi munkaerő támogatása (és nem kizsákmányolása) csak egy része. A fenntartható divat által odafigyelünk:

 • környezetünkre,
 • embertársainkra,
 • a jövő generáció pozitív fejlődésére.

Ezt az alapelvet az élet minden területére szükséges ráhúzzuk! Minnél több területen tudjuk ezt beteljesíteni az életünkben, annál nagyobb lépéseket teszünk egy élhetőbb jövő felé.

Az Eco Dreamy márka is, pontosan erre törekszik. Nyilván mivel egy esküvői ruhaszalonról van szó, így nagyobb részben a textilipar okozta károk ellen tudja felvenni a kesztyűt. Innentől pedig találkozhatunk még pár számunkra érdekes fogalommal, mint például az upcycling.

MI IS AZ UPCYCLING?

Leegyszerűsítve, értéknövelő újrahasznosítás, vagyis egy adott hulladékként kezelendő anyagból valami olyat alkotunk, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az alapanyag maga.

Elképesztő használtnak titulált ruhadarabjainkból (amik többnyire alig használtak, mivel csak egy-két alkalommal voltak rajtunk) milyen gyönyörű elegáns darabok születhetnek! Új fazon, új díszítések, és hirtelen a divatja multként kezelt ruhánk álomruha lett! Ezeket a designer darabokat divattervezőnk Iványi Melinda álmodja meg. Melinda immáron 2012. óta dolgozik divattervezőként és varrónőként, 5 évet dolgozott egy esküvői ruhaszalonban, és darabjaival elkápráztatja a menyasszonyokat. Róla többet megtudhatsz ITT. Keresd őt te is bizalommal!

FELFEDEZEM UPCYCLING RUHÁIKAT ->

Azonban van még egy napjainkban felkapott fogalom, amivel érdemes foglalkoznunk.

A ZERO WASTED  KIFEJEZÉS:

Ha eddig kérdőjelek keringtek a fejed felett ezzel kapcsolatban, most  tisztább képet kapsz róla.

A zero waste kifejezést publikusan először az 1970-es évek derekán Paul Palmer Phd kémikus használta, aki megalapította a Zero Waste Systems Inc. (ZWS) nevű cégét Oaklandben, California államban, később pedig a Zero Waste Institute (ZWI) nevű intézetet is. Paul szerint az újrahasznosítás (recycle) helyett a mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy alapjaiban kell megváltoztatni a termékek tervezését és disztribúcióját. Az utólagos hulladékgazdálkodás helyett a megelőzésben hisznek.

ZWI GONDOLATISÁGA SZERINT A ZERO WASTE EGY HARMADIK GENERÁCIÓS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FORMA.

Mutatjuk ez mit jelent: 

 • Első generáció (azonnali “megoldás”)
  szemetesbe kerülés -> SZEMÉT
 • Második generáció (rövidtávú megoldás)
  a szemetesbe kerülés után újrafelhasználás -> ÚJRAHASZNOSÍTÁS
 • Harmadik generáció (hosszútávú megoldás)
  kifejezetten az újra felhasználhatóságra tervezve -> ZERO WASTE
Ezeket levezelve már ti is rájöttetek, hogy az Eco Dreamy márka az újrahasznosítás és a zero waste területén is mozgásba indult. Azonban nem csak saját hulladékaik maximális felhasználására, vagyis a huladék mentességre törekednek, hanem más szalonok hulladékait is felhasználva igyekeznek a legtöbbet kihozni az esküvői ruhaipar területén! 
 
 
ALAPELVÜK:
 
 • Ha már van hulladék máshol, azt használjuk fel…
 • Ha nálunk még nincs hulladék, akkor a mentességet tartsuk is meg. 

Amennyiben te is óvnád környezetünket, nemcsak tudatos vásárlásoddal tudod ezt megtenni, hanem megunt dolgaid fenntartható vállalkozásba adományozásával is.

SZERETNÉK ADOMÁNYOZZNI A FENNTARTHATÓ DIVAT JEGYÉBEN ->

About the Author

Melinda

Divat- és stílustervező, valamint varrónő vagyok. Immáron 2014. óta dolgozom a szakmának különböző területein. Tapasztalatot gyüjtöttem esküvői ruha, szallagavatós ruha, és színházi ruha készítésében is. Most elsősorban saját upcycling márkámon dolgozom, de egyedi megrendelésekben is részt veszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may also like these